|

Installing the activdriver on Linux

I tried installing the activdriver on a linux machine using the instructions I found here: http://activsoftware.co.uk/linux/

Unfortunately, they did not work. From what I can tell it looks like Promethean may have dropped support for Linux. Am I correct?

Does anyone have the activdriver working on a recent version of Ubuntu (16+).
«1

Answers

  • Hello mb08353

    We do still support Linux and I have provided below the files needed for the latest driver for 16.04:

    https://promethean.box.com/v/ActivAid1604-64

    https://promethean.box.com/v/ActivDriver1604-64

    https://promethean.box.com/v/ActivTools1604-64

    https://promethean.box.com/v/ActivRelay1604-64

    They will need to be installed in that order.

    Please let me know if you need any further support. 

    Craig 
  • mb08353mb08353 Posts: 8
    I am installing this on an older machine. Do you have 32 bit versions of the software? I'm getting the following error: Wrong architecture 'amd64'

    Thanks for the help. I really appreciate it.

  • mb08353mb08353 Posts: 8
    Once I install the software, what's the name of the program I'll use to calibrate the pen and how can I find it?
  • Hello mb08353,

    You will calibrate via the ActivManager. You should see the white box with the Promethean logo, simply click on the box and calibrate. 

    Please let us know if you need any further support. 

    Craig 
  • mb08353mb08353 Posts: 8
    Ended up getting the drivers working using a 64bit version of Lubuntu 16.10. Thanks so much for hooking me up with those drivers.
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi @mb08353,

    Glad to hear that this has been fixed and working.

    Thanks,
    Adam
    Promethean Technical Support
  • sashsash Posts: 6
    Dear Promethean Technical support,
    I just got my new board set up. I was able to follow the links above to install the software for my 64 bit ubuntu 16.0.4 laptop. After installation, however, I don't see the Active MAnager icon. When I type activmgr on command line, it gives a bunch of error messages and hangs. I tried uninstalling and reinstalling all the software in the order indicated above, but it didn't help. It seems like there is some issue with QT.

    Also when I connect the board with VGA, linux OS sees the board but activcalibrate fails to detect the board. If you can comment on these, I'll greatly appreciate it.
    Sash
  • sashsash Posts: 6
    Here is the error message I get when activmgr hangs
    sash@sash-ThinkPad-T450s:~$ activmgr
    System Locale Language: "en_GB"
    Locale Language: "en_GB"
    Translation file:  "activmgr_en_GB"
    "/usr/share/promethean/languages"
    Could not load QT language file

    ActivManager settings in  "/home/sash/.config/Promethean/Activmanager.ini"
    You can override the projector settings for the whole computer by creating the file  "/etc/xdg/Promethean/projector.ini"
    Engage2 Settings filename "/home/sash/.config/Promethean/engage2.ini"
    Engage2 Settings filename "/home/sash/.config/Promethean/engage2.ini"
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_teacherProfile_currentIndexChanged(int)
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_studentProfile_currentIndexChanged(int)
    Object::connect: No such slot mgrwidget::showMessage(const QString&, bool)
    QRect(0,0 2944x1080) QPoint(20,20)
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuRegisterOther_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuCalibrate_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuCalibrate9_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuCalibrate16_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuCalibrate36_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuGesturesOnABTouch_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuGesturesOffABTouch_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuGesturesOnDavinci_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_menuGesturesOffDavinci_triggered()
    QMetaObject::connectSlotsByName: No matching signal for on_upgradeDevice_clicked(int,int)
    Loaded libfam.so.0
    Promethean: Open lock
    Promethean: Global locking...
    Promethean: Global locked...
    Promethean: Initialise board state
    Promethean: Global unlocking...
    Promethean: Global unlocked...
    Promethean: Unlocked count 0
    Promethean: Global locking...
    Promethean: Global locked...
    Promethean: locked count 1
    Promethean: Async for 0
    Promethean: Loaded TPH Description V:d48 P:a I#:0 FR:5 |FR|:15 OR:4 |OR|:63 IR:3 |IR|:15.
    Promethean: Loaded TPH Description V:d48 P:b I#:0 FR:7 |FR|:62 OR:6 |OR|:62 IR:5 |IR|:62.
    Promethean: Loaded TPH Description V:4b8 P:31e I#:0 FR:4 |FR|:0 OR:0 |OR|:0 IR:5 |IR|:16.
    Promethean: Found invalid device description with 5 fields!.
    Promethean: Loaded TPH Description V:4b8 P:326 I#:0 FR:4 |FR|:15 OR:193 |OR|:63 IR:3 |IR|:15.
    Promethean: Loaded TPH Description V:4b8 P:327 I#:0 FR:4 |FR|:15 OR:193 |OR|:63 IR:3 |IR|:15.
    Promethean: Loaded TPH Description V:4b8 P:61b I#:0 FR:4 |FR|:15 OR:193 |OR|:63 IR:3 |IR|:15.
    Promethean: Loaded TPH Description V:28e1 P:b001 I#:0 FR:7 |FR|:63 OR:6 |OR|:63 IR:5 |IR|:63.
    Promethean: Loaded TPH Description V:28e1 P:b002 I#:0 FR:7 |FR|:63 OR:6 |OR|:63 IR:5 |IR|:63.
    Promethean: Loaded TPH Description V:d48 P:c I#:0 FR:8 |FR|:15 OR:10 |OR|:255 IR:9 |IR|:15.
    Promethean: Loaded TPH Description V:d48 P:d I#:0 FR:8 |FR|:15 OR:10 |OR|:255 IR:9 |IR|:15.
    Promethean: Loaded TPH Description V:28e1 P:4 I#:0 FR:7 |FR|:63 OR:6 |OR|:63 IR:5 |IR|:63.
    Promethean: Found 0 third-party devices.
    Promethean: Stopping for device -1
    Promethean: File Monitor Starting.
    Promethean: File Alteration Monitor (FAM) Not Open : Polling instead.
    Promethean: Pollfile: /tmp/activboard
    Promethean: Global unlocking...
    Promethean: Global unlocked...
    Promethean: Unlocked count 0
    Promethean: Activ devices 0
    Promethean: Global locking...
    Promethean: Global locked...
    Promethean: locked count 1
    Promethean: Global unlocking...
    Promethean: Global unlocked...
    Promethean: Unlocked count 0
    Promethean: Global locking...
    Promethean: Global locked...
    Promethean: locked count 1
    Promethean: Global unlocking...
    Promethean: Global unlocked...
    Promethean: Unlocked count 0
    Pen state:  "XSSN.XSSN.XSSN"
    Promethean: Global locking...
    Promethean: Global locked...
    Promethean: locked count 1
    Promethean: Global unlocking...
    Promethean: Global unlocked...
    Promethean: Unlocked count 0


  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi Sash,

    Thanks for posting.

    Just to double check, have you installed the files in the correct order when installing the driver?
    They need to be installed in the below order:
    ActivAid
    ActivDriver
    ActivTools
    ActivRelay

    Thanks,
    Adam
    Promethean Technical Support

  • sashsash Posts: 6
    Dear Adam,
    Thanks a lot. I uninstalled and reinstalled the software. I discovered that when I type activmgr, a small icon appears on the upper right corner of my screen, while showing the above  messages on the terminal . When I right click on the icon, the calibrate and registration options are grayed out. I can launch the control panel, but it doesn't see the device. May be I am not connecting it correctly? The installation guid doesn't provide a whole lot of info on how to get started after connecting. Do you have any suggestions?
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi Sash,

    It sounds like everything has installed correctly on the computer but the issue is relating to the connection to the ActivBoard (as the options are grayed out and not shown in the hardware tab). 
    I would suggest ensuring your ActivBoard has power and is connected using your USB cable.

    If you still have any issues, please let us know the model number of the ActivBoard you are using (excluding serial number).
    Please also let us know if the flame on the ActivBoard (top left corner) is lit, if so, what colour?

    Thanks,
    Adam
    Promethean Technical Support
  • mb08353mb08353 Posts: 8
    I have found that everytime I restart my computer, I need to recalibrate the pen. Is there any way to make those settings stick?
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi mb08353,
    Thank you for your post.

    The calibration settings are stored in: /etc/promethean/calibration on Linux.

    Please ensure that you have Full Read, write, modify and execute access to the above location for the calibration settings to be stored permanently. 

    It may be possible your ActivBoard requires a firmware upgrade if this does not help.
    Depending on your model of ActivBoard, please follow the below link for instructions on how to upgrade the firmware on your model of ActivBoard:

    https://support.prometheanworld.com/article/?kb=1162

    I hope this information helps.

    Kind regards,
    Adam
    Promethean Technical Support

  • mb08353mb08353 Posts: 8
    I have a /etc/promethean folder, but no /etc/promethean/calibration folder. Inside the /etc/promethean folder is a file called thirdpartydevices.ini. I changed the permissions for both the /etc/promethean folder an dthe thirdpartydevices.ini file to rwx for all users. Unfortunately, after a restart, the calibration settings for the pen still aren't saved.

    The ActiveManager Hardware tab reads as follows:

    Description: ActivBoard
    Firmware: V3.76 Build 1
    Connection: USB
    Driver Version: 5.13.12
    ID: 1
    Serial Number...

    From what I can tell, it looks like I have the latest firmware (I checked https://support.prometheanworld.com/article/?kb=1391). Calibration settings are remembered when I use my Windows machine. Anything else I should try?
  • sashsash Posts: 6
    Dear All,
    Thanks for the comments and suggestions. Much appreciated! I got the board connected and somewhat working. One problem still persists, I am unable to use the ubuntu launcher from the activpanel. The only item in the launcher that works from the activpanel is the workspace. Is there a way to launch applications on the laptop by touching the icons on the activ panel?
    Thanks for your input in advance
    Sash
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi mb08353

    If the permissions were incorrect at the time of installing the ActivDriver, it is possible that this hasn't created the caibration folder.
    Now that you have checked the permissions and these are correct, please uninstall your current ActivDriver and re-install. 
    Hopefully this will help with the issue.

    Kind regards,
    Adam
    Promethean Technical Support
  • mb08353mb08353 Posts: 8
    I tried what you said, but still no luck. I see no calibration folder. I did notice that the description for the activdriver says:

    The kernel mode and X11 drivers for Promethean ActivBoard and ActivHub.
    You need to install the non open source activtools package in order to calibrate your board. Compatible with Xorg 6.8 and later (including 7.x).

    Is there a different version of the activdriver I should be installing?
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi mb08353,

    Thank you for your reply.
    What version of Linux is being used?

    Earlier in the post we supplied both 32 and 64bit drivers for the ActivDriver, are these being installed in alphabetical order? I.E ActivAid>ActivDriver>ActivTools>ActivRelay

    Thanks,
    Adam
    Promethean Technical Support
  • mb08353mb08353 Posts: 8
    Yes.
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod

    Hi mb08353,

    What version of Linux are you currently using?
    Are you still having to re-calibrate each day? 

    Thanks
    Adam
    Promethean Technical Support
  • sashsash Posts: 6
    Hi Adam,
    When you have a chance, please can you take a look at my post above.  I am only able to use the board as a second display without any touch functionality in linux.  Am I doing something wrong?
    Sash
  • Adam K PrometheanAdam K Promethean Posts: 1,210 mod
    Hi sash,
    Thanks for posting.

    Could you make sure that your ActivBoard is set to be the primary display and then calibrate?
    The ActivDriver doesn't allow extended desktop calibration, as such you would need to have the ActivBoard as the primary display and this should start to work.

    Kind regards,
    Adam
    Promethean Technical Support
  • sashsash Posts: 6
    Hi Adam,
    Thanks for the suggestion. That fixed the problem, well, almost. When I turn off the built-in display, the panel becomes primary and I can use touch features, although the typing needs to be done through the keyboard. When I turn the built-in display back on, it defaults to primary and the panel can be used only as an additional display. I am happy with this solution, at least it allows me to use the touch features of the activ panel. What a wonderful product! Thank you very much for all your help.
    Sash
  • Hello:

    I'm new on this forum. My question is: I have a Promethean Celver Board 3, that I want to use with Ubuntu. What shall I do?
    Can I use ActivClever driver?
    Thanks in advance.

    David RR
  • Sorry, I mean Cleverboard 3
  • Hi davidrr100,

    The Clever Boards aren't part of the Promethean product range. (See products under Interactive Whiteboards for all Promethean ActivBoard models: https://support.prometheanworld.com/

    We would suggest referring to the manufacturer for guidance on getting this to work on your computer.

    Kind regards,
    Adam
    Promethean Technical Support
  • ptoivolaptoivola Posts: 1
    Hello!
    Is it possible to have these packages working for 64-bit Debian Wheezy/Jessie/Stretch?
  • Hello ptoivola,

    We currently do not support Debian, we currently only support Ubuntu for Linux. 

    We may support Debian moving forwards but not at the moment. 

    Thank you for contacting us.


    Kind regards,

    Craig 
  • yodayoda Posts: 2
    The first thing is to thank for the good technical support.
    I use ubuntu 16.04 version 32 bits.
    I want to download the software for 32 bits, but the download links are broken, they do not work.
    Can you fix the links to download the software for ubuntu 16.04 version 32 bits?
    Thank you very much for your attention.

    *********************************************************
    Lo primero es dar las gracias por el buen soporte técnico.
    Yo utilizo ubuntu 16.04 version 32 bits.
    Yo quiero descargar el software para 32 bits, pero los enlaces de descarga están rotos, no funcionan.
    ¿Pueden ustedes arreglar los enlaces para descargar el software para ubuntu 32 bits? 
    Muchas gracias por su atención.
«1
Sign In or Register to comment.